2014. március 3., hétfő

2014-ben is országos diákparlament

2014 novemberében Székesfehérváron rendezik meg az országos Diákparlamentet. 
Ez alkalomból 2014 január végén előkészítő ülést tartottak, amelyre 25 városból érkeztek DÖK-elnökök. A háromnapos eseményre többek között Debrecenből, Pécsről és Kecskemétről is jöttek diákok. A fiatalok azokat a témákat, problémákat vitatták meg, melyek majd a novemberi országos Diákparlamenten kerülnek terítékre. 
„A köznevelés és az iskola világának dolgairól nem szabad anélkül véleményt formálni, pláne dönteni, hogy a résztvevőknek a véleményét nem ismerjük, éppen ezért az elmúlt időszakban is több alkalommal találkoztam fiatalokkal, akikkel arról beszélgettünk, hogyan látják mindazt a történést, ami az iskolában jellemző ezekben a napokban” – mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a rendezvényen.
 
Beszéde során hozzátette, felelősségteljes, jól felkészült, véleményüket szabadon kifejteni akaró fiatalokat ismert meg, akikkel megpróbálták összeszedni, kik számítanak jó tanárnak. „A jó iskola legfőbb mutatója, hogy jó tanárok legyenek” – mondta Hoffmann Rózsa.

A következő jelzők hangzottak az el a diákokkal való beszélgetés folyamán: a jó tanár mindig következetes, képes arra, hogy pedagógiai módszereivel tanulásra sarkalja a diákokat. A jó tanár figyelmet és fegyelmet tud tartani az órán.

Az államtitkár szavazást tartott arról, hogy az eseményen részt vevő diákok szerint jogos-e, hogy a pályájuk során időről-időre mérjék a tanári munka eredményességét, ahogy az orvosok, kormánytisztviselők esetében is fontos. 11 diák egyetértett, kettő nem, hárman tartózkodtak. Hoffmann Rózsa elmondta, az volt az érzése, hogy a megszólaló diákok tanáraiktól hallott véleményüket ismételték meg.

Dózsa Eszter, a Tata Városi Diákönkormányzat képviselője elmondta, aktív eszmecserét tudtak folytatni az államtitkárral, azonban még mindig nem tudnak egyetérteni bizonyos dolgokban, viszont nagyon jó meghallgatni egymás véleményét. Mindkét oldal fontosnak tartja, hogy a tanárokat minősíteni kell, valamint, hogy a közösségi szolgálat egy rendkívül jó kezdeményezés, viszont az érettségi rendszerében vannak olyan dolgok, amiket át kellene még gondolni.

Juhász Bence, a Miskolc Városi Diákönkormányzat képviselője szerint nagyon jó látni azt, hogy mi áll a kormányzat intézkedéseinek hátterében, valamint, hogy mi a célja. A szándékban egyetértenek, miszerint a közoktatás nívóját emelni kell, azonban az ehhez vezető úton nem mindenben értettek egyet a köznevelésért felelős államtitkárral. Ütközési pontként a nyelvvizsgák kérdését hozta fel, valamint az előrehozott érettségik megszüntetését. Egyetértettek a közösségi szolgálat fontosságában és a tanári minősítésben, abban az esetben, ha tényleg a tanári szolgáltatás minőségjavulásához vezet.

Dr. Szvitekné Máté Szilvia, a kollégium igazgatóhelyettese a rendezvény házigazdájaként elmondta, nagyon konstruktív, épületes eszmecsérnek lehettek a tanúi. „Jó volt látni a diákokat, hogy szabadon megfogalmazzák a problémáikat, és mennyire partnerek egy vitában” – tette hozzá.


A novemberi ülésre összesen 320 diákot és 50-60 kísérő tanárt várnak majd a szervezők.

Forrás: Edupress

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése